VALTUUSTOALOITE MAKSUTON EHKÄISY ALLE 25-VUOTIAILLE KUNTALAISILLE 24.2.2020

Me allekirjoittaneet valtuutetut esitämme maksutonta ehkäisyä kaikille alle 25-vuotiaille kuntalaisille. Tavoite on lisätä väestön seksuaaliterveyttä ja -tietämystä, vähentää seksitautitartuntoja sekä raskaudenkeskeytyksiä että vähentää näistä aiheutuvia taloudellisia kuluja ja terveysriskejä. Lisäksi tämän tavoitteena on jakaa vastuuta ehkäisystä kattavammin molemmille sukupuolille ja tukea nuoren elämänhallintaa.

Maksuttoman ehkäisyn on todettu lisäävän ehkäisyn käyttöä. Kondomi ehkäisee parhaiten seksitauteja ja hormonaalinen ehkäisy sekä kierukka ehkäisevät tehokkaimmin raskauksia. Kondomeja täytyy olla saatavilla säännölliseen ehkäisyyn, matalalla kynnyksellä, siellä missä nuoret muutenkin liikkuvat (esim. kouluissa ja nuorisopaikoissa). Maksuttoman ehkäisyn yhteydessä on tarjottava tietoa, ohjausta ja neuvontaa seksuaaliterveydestä. Ehkäisymuotona tulisi olla hormonaalinen ehkäisy tai kierukka sekä kondomit. Ehkäisymenetelmän valinnassa on huomioitava yksilölliset tarpeet.

Maksuton ehkäisy luo tasavertaisen mahdollisuuden nuorille ja nuorille aikuisille pitää seksuaaliterveydestään huolta ilman, että oma tai perheen varallisuus rajaa vaihtoehtoja tai asettaa esteitä ehkäisyn hankinnalle. Nuorten maksuttoman ehkäisyn on arvioitu tuovan kunnille säästöjä, kun ei-toivottujen raskauksien keskeyttämiset vähenevät. Abortista voi koitua jopa yli parin tuhannen euron kulut. Tavoite on taata kaikille alle 25-vuotiaille ehkäisyä tarvitseville kunnan kustantama ehkäisymenetelmä. Maksuttoman ehkäisyn ulottamista 25-vuotiaisiin voidaan perustella sillä, että raskaudenkeskeytyksiä tehdään eniten 20-24-vuotiaille. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) viimeisimmän tilaston mukaan vuonna 2018 tehtiin vähiten raskauden keskeytyksiä vuosiin. Alle 20-vuotiailla keskeytysten määrä on vähentynyt merkittävästi viime vuosina. Yhteensä vuonna 2018 Suomessa tehtiin noin 8 602 raskaudenkeskeytystä. Täten on havaittavissa selkeä yhteys maksuttoman ehkäisyn, terveysneuvonnan sekä raskaudenkeskeytysten välillä.

Tällä hetkellä muhoslaiset naiset saavat maksuttoman ehkäisyn kolmeksi kuukaudeksi aloittaessaan ehkäisyn (ehkäisypillerit, ehkäisyrengas). Synnytyksen, keskenmenon tai raskauden keskeyttämisen jälkeen on sama mahdollisuus kolmen kuukauden maksuttomaan ehkäisyyn. Tämä on erittäin lyhyt aika, kun verrataan Muhoksen toimintamallia ympäristökuntiin.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) arvioiden mukaan Suomessa on tällä hetkellä noin 50 nuorille ilmaista ehkäisyä tarjoavaa kuntaa. Väestöliitto, THL ja STM ovat suositelleet kunnille ilmaista ehkäisyä jo vuodesta 2006 lähtien. Maksuton ehkäisy alle 25 vuotiaille on hallituksen tavoitteena tällä kaudella. Klamydia on nuorten yleisin seksitauti. Suomessa todettiin vuonna 2017 14 461 klamydiatartuntaa, joista valtaosa on todettu alle 29-vuotiailla. Alle 25-vuotiailla nuorilla tartunnoista todettiin 8 512 kpl. 25-29-vuotiailla oli 2 949 klamydiatartuntaa vuonna 2017. (THL 2018).

Oulunkaaren kunnissa (Iissä, Pudasjärvellä, Simossa, Utajärvellä ja Vaalassa) on alle 25- vuotiaiden mahdollista saada maksuttomasti raskauden ehkäisyvalmisteita 1.3.2020 lähtien. Maksutta tarjotaan erikseen sovitut valmisteet sekä kondomeja. Ehkäisyn lisäksi nuorille tarjotaan seksuaalineuvontaa.

Oulun kaupungilla 16–20-vuotiaiden oululaisten on ollut mahdollista saada 1.5.2019 alkaen maksuttomasti hormonaalista ja ei-hormonaalista ehkäisyä, mukaan lukien pitkäkestoiset ehkäisymenetelmät. Maksutta tarjotaan erikseen sovitut valmisteet sekä kondomeja. Ehkäisyn lisäksi nuorille tarjotaan seksuaalineuvontaa.

Kempeleessä tarjotaan alle 20v nuorille maksuton ehkäisy (e-pillerit, laastari, rengas, kierukka ja kondomit) 9 kuukauden ajaksi.

Muhoksen kunnan tulisi toimia nuorten terveyttä edistävästi Sosiaali- ja terveysministeriön tavoitteiden sekä Terveyden- ja hyvinvoinninlaitoksen suositusten että ympäristökuntien esimerkin mukaisesti. Aloite on laadittu Muhoksen kunnan nuorten, heidän vanhempien että Muhoksen kunnan terveydenhoitajien kanssa yhteistyössä perustuen ajankohtaiseen ja tutkittuun tietoon.

Lisätiedoksi: Ehkäisyn hinta (esim. ehkäisykapseli: 150€/3 vuotta, e-pillerit: n.150€/vuosi, kierukka: n. 155€/5 vuotta. Ehkäisymenetelmät: (kondomi, e-pillerit, ehkäisylaastari, ehkäisyrengas, kuparikierukka, hormonikierukka, ehkäisykapseli, minipillerit.

 

MUHOKSELLA 24.2.2020

 

Piditkö lukemastasi? Jaa sisältö sosiaalisessa mediassa